AcasaSiteCalendarFAQServereMembriParteneriConectareInregistrare

Distribuiți | 
 

 Prezentare Generală a Cosmosului Îndepărtat

In jos 
AutorMesaj
Dida
CsL # Administrator
CsL # Administrator
avatar

Numarul mesajelor : 1886
Varsta : 25
Localizare : pE cSloVE
Ce jok jucati : coUNTer-sTRiKe
Reputatie : 1
Puncte : 7
Data de inscriere : 14/04/2008

MesajSubiect: Prezentare Generală a Cosmosului Îndepărtat   Vin Iun 06, 2008 11:45 am

Prezentare Generală a Cosmosului Îndepărtat


Dincolo de atmosfera terestră se întinde o lume diferită și plină de mister. Nimic material nu poate întrece frumusețea Cosmosului. Vă invit să călătorim împreună spre cele mai tainice profunzimi ale Universului. Haideți să visăm la aștri. Am decis să prezint Cosmosul îndepărtat deoarece cu cât ne îndepărtăm mai mult, cu atât misterul crește și cantitatea de informații deținute de noi scade.
Terra, casa noastră, este doar un corp ceresc de mici dimensiuni care se rotește la nesfârșit în jurul unei stele la fel de neînsemnate la scară cosmică, Soarele. Pe lângă mișcarea de revoluție Pământul mai execută o mișcare de rotație în jurul unei axe ce trece prin centrul lui. Are și un satelit natural, Luna, fără de care oamenii nu ar mai fi fost așa de visători și romantici. Alături de Planeta Albastră se mai rotesc în jurul Soarelui alte opt planete, pe orbite proprii, respectând aceleași legi. Cu excepția lui Mercur și Venus, celelalte au un număr mai mare de sateliți decât Terra. În jurul stelei centrale se mai rotesc și alte corpuri ce formează materia neorganizată, cum ar fi cometele, asteroizii, meteoroizii etc. Omul a îmbogățit și el materia aleatorie din spațiul interplanetar, construind sateliți artificiali, sonde spațiale, rachete cosmice și de curând stații și laboratoare orbitale.
Soarele cu tot ce se rotește în jurul lui formează Sistemul Solar. Departe, la distanțe inimaginabile se află alte stele asemănătoare Soarelui nostru. Acestea la rândul lor formează diferite tipuri de sisteme stelare.
Deoarece distanțele cosmice sunt foarte mari, încât mintea omenească nu le poate percepe, astronomii folosesc alte unități pentru a le măsura: unitatea astronomică (distanța medie Pământ-Soare, egală cu aprox. 149,6 milioane km), anul-lumină (distanța străbătută de lumină, cu viteza v=300 mii km/s, într-un an, egală cu 9,46 mii de miliarde km) și parsecul (egal cu 3,26 a.l.).
Forța de atracție universală a grupat stelele în sisteme complexe numite galaxii. Cele peste 6000 stele vizibile de pe Pământ, pe întreg cerul cu ochiul liber, precum și Soarele fac parte din Galaxia Noastră numită Calea Lactee. Ea are forma unei spirale, cu diametrul de aprox. 100 mii a.l., iar grosimea de numai 15 mii a.l. Masa galaxiei este de 140 miliarde ori mai mare decât masa Soarelui. În realitate numărul de stele din galaxie depășește 150 miliarde, dar noi vedem doar câteva mii din cauza distanței mari și a strălucirii reduse a acestora. Sistemul Solar este situat într-o margine, în Brațul Orion, la o distanță de aprox. 28 mii a.l. față de centru. Galaxia a primit numele de Calea Lactee datorită benzii de stele vizibilă pe cer, asemănătoare cu o dâră de lapte vărsat, care nu este altceva decât proiecția nucleului și a discului galactic văzute din profil.
În interiorul galaxiei stelele sunt grupate în alte sisteme. Un număr infinit de mare de stele bătrâne, roșii formează nucleul galactic. Acesta este de fapt o sferă imensă față de care dimensiunile stelelor pot fi considerate neglijabile. Alte stele roșii formează roiuri globulare, aglomerări cu formă sferică ce conțin peste un milion de stele. Există cam 150 de astfel de roiuri în Calea Lactee, iar majoritatea sunt dispuse sub forma unui halo uriaș care înconjoară întreg discul galactic (ex. Omega Centauri, M13 din Hercules etc). Acest disc constă într-un număr de brațe ce pornesc din nucleu, dând galaxiei aspect de spirală. Aceste brațe sunt alcătuite din stele tinere, albastre, dar și din materie interstelară. Printre stele există niște nori imenși de gaze, în special hidrogenul, precum și pulberi și praf. Norii au primit denumirea de nebuloase, care la rândul lor se clasifică în mai multe tipuri. Există nebuloase difuze (care văzute prin instrumente optice au aspectul unei pete cețoase, cel mai evident exemplu fiind M42, Nebuloasa Orion), cât și nebuloase obscure (care au aspectul unei pete întunecate pe un fond luminos al cerului, ca ex. Nebuloasa Cap de Cal, un nor din vasta M42). Aceste nebuloase sunt adevărate incubatoare în care iau naștere noi stele printr-un proces îndelungat și complex. Al treilea tip îl reprezintă nebuloasele planetare. Acestea au aspectul unui inel cu o stea în centru. Spre deosebire de cele difuze și obscure, aici o stea în ultimul stadiu de viață emite gaze si praf care formează inelul. Astfel de corpuri sunt Nebuloasele Dumbell, Helix, Ochiul Pisicii etc. Pe lângă acestea mai există în brațele galaxiei și roiuri deschise de stele tinere. Sunt asemănătoare celor globulare, doar că numărul de stele componente este foarte mic. Ex.: Cloșca cu Pui, Caseta cu bijuterii, Stupul etc. Ca materie neorganizată mai există și vântul stelar, flux de particule emis în spațiu de către stele, în urma reacțiilor nucleare ce au loc în interiorul acestora.
Calea Lactee se rotește în jurul propriei axe într-un așa numit dans galactic, și o dată cu ea și întregul Sistem Solar. O rotație completă are loc o dată la 225 ani tereștri, un an galactic. Deci Soarele se afla exact în poziția în care se află acum, atunci când pe Terra trăiau dinozaurii.
Dar în Cosmos mai există și alte galaxii, cam câteva miliarde de astfel de sisteme. Iar distanțele dintre ele sunt enorme, de ordinul a milioanelor și chiar a miliardelor de a.l. Acestea sunt de trei tipuri: galaxii spirală, așa cum e și Calea Lactee, iar ca o particularitate a acestui tip în Univers există și galaxii spirale barate, care au doar două brațe ce pornesc dintr-o bară care trece prin centru; galaxii eliptice – au formă de elipsoid și sunt alcătuite din stele roșii bătrâne. E posibil ca aceste galaxii să fi fost la început spirale și după ce materia dinte stele s-a epuizat, stelele care formau spiralele s-ar fi apropiat de nucleu. Iar a treia categorie o reprezintă galaxiile neregulate, cu o formă nedeterminată. Un exemplu elocvent sunt Marele Nor Magellanic și Micul Nor Magellanic, galaxii satelite Căii Lactee. La rândul lor galaxiile se grupează în roiuri de galaxii, care apoi formează roiuri de roiuri numite superroruri și respectiv hiperroiuri. Galaxia noastră face parte din Roiul Local. Acesta conține în jur de 30 de galaxii și are cam 5 a.l. diametru. Calea Lactee împreună cu Andromeda sau marea Galaxie Spirală sunt cele mai mari galaxii din acest roi. Andromeda este cel mai îndepărtat corp vizibil cu ochiul liber pe cer. Se găsește la o distanță de 2,9 a.l. Un alt roi important ar fi Roiul Virgo, din constelația Fecioara. Se găsește cam la 50 milioane a.l. și conține în jur de 1000 galaxii.
În Univers există și așa-numitele Găuri Negre, porțiuni din spațiu, unde energia este foarte mare, iar datorită gravitației totul este atras în adâncul unor gropi virtuale și nimic nu mai scapă. Inclusiv razele de lumină. Sunt ca niște gropi fără fund, cu dimensiuni mici raportate la scară cosmică. În preajma unei astfel de găuri timpul și spațiu dispar, capătă niște însușiri pe care mintea noastră nu este capabilă să le înțeleagă, deocamdată. Aceste găuri au fost detectate cu instrumente speciale ale astronomiei invizibilului. O astfel de gaură neagră de dimensiuni uriașe s-ar putea afla în centrul nucleului galactic devorând stelele din apropiere. De curând au fost detectate și găuri de vierme, în M16 Nebuloasa Vulturului. Sunt acele porți stelare cu ajutorul cărora am putea străbate distanțe cosmice în doar câteva ore.
Cele mai îndepărtate galaxii sunt quasarii. Acestea sunt galaxii tinere care emit în spațiu cantități enorme de energie. Se află la distanțe de peste 10 miliarde a.l. Ele ne dau multe informații despre modul cum s-a format și a evoluat Universul. Dar despre ele se știu cele mai puține lucruri. Ar putea exista și alte Universuri paralele grupate într-un Multivers.
De fapt cu cât ne îndepărtăm cu atât cunoaștem mai puțin și misterul e mai mare. Dar cred că merită să ne sacrificăm pentru a putea înțelege Creația Lui Dumnezeu. Mai avem multe de descoperit pentru a putea înțelege modul de funcționare al Cosmosului în care trăim.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
CsL # Alex
CsL # Fost Administrator
CsL # Fost Administrator
avatar

Numarul mesajelor : 8080
Varsta : 24
Localizare : Otopeni
Joburi/Distractii : Plimbari si PC
Ce jok jucati : CS si FIFA
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 20/04/2008

MesajSubiect: Re: Prezentare Generală a Cosmosului Îndepărtat   Vin Iun 27, 2008 5:10 pm

dincolo de tine e un vis
pe care eu l-am scris
si scria te iubesc
ejti tot ce imi doresc..
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.cslove.forumgratuit.ro
 
Prezentare Generală a Cosmosului Îndepărtat
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
CsLove.Tk :: Free Zone :: Referate Pt Scoala :: Astronomie-
Mergi direct la: