AcasaSiteCalendarFAQServereMembriParteneriConectareInregistrare

Distribuiți | 
 

 Zaharidele

In jos 
AutorMesaj
CsL # Alex
CsL # Fost Administrator
CsL # Fost Administrator
avatar

Numarul mesajelor : 8080
Varsta : 24
Localizare : Otopeni
Joburi/Distractii : Plimbari si PC
Ce jok jucati : CS si FIFA
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 20/04/2008

MesajSubiect: Zaharidele   Vin Iun 06, 2008 10:48 pm

ZAHARIDE

Oxidarea glucozei
CH=O |O| COOH
(CH-OH)4  (CH-OH)4
CH2-OH CH2-OH

Oxidarea glucozei cu reactiv Tollens

AgNO2 + NaOH  AgOH + NaNO3
AgOH + NH3  [Ag(NH3)2]OH

C+1H+1=O-2 C+3O-2O-2H-1
(CH-OH)4 + 2[Ag+1(NH3) ]OH-1  (CH-OH)4 + 4NH3 + 2Ag0 + H2O
CH2-OH CH2-OH

1 C+1 -2 e > C+3 agent reducator
2 Ag+1 +1 e > Ag0 agent oxidant

Oxiadarea cu reactiv Fehling

CuSO4 + 2KOH  Cu(OH)¬2 + K2SO4

C+1H-1=O-2 C+3O-2O-2H+1
(CH-OH)4 + 2Cu+2(OH)2  (CH-OH)4 + Cu O + 2H2O
CH2-OH CH2-OH

C+1 -2 e >C+3
Cu+2 2(+1 e) >Cu+1

Mod de lucru
Oxidare cu reactiv Tollens
Se amestecă într-o eprubetă 2 ml reactiv Tollens cu 2 ml sol. apoasă de
glucoză 20-25% și se încălzește 2-3 minute în apă caldă ( 60-80OC).
Obs. Argintul se va depune pe pereții eprubetei dacă aceasta a fost curată.
Glucoza este o aldoză.

Oxidarea cu reactiv Fehling
Reactivul Fehling se prepară prin dizolvarea a 7g de sulfat de cupru
cristalizat în 100 ml apă; se dizolvă 35 g tartrat dublu de sodiu și
potasiu și 26g hidroxid de potasiu în 100 ml apă.
Într-o eprubetă
se introduc 2-3 ml reactiv Fehling și se încălzește până la fierbere.
Continuând fierberea se picură sol. apoasă de glucoză 20-25% până la
dispariția completă a colorației albastre a amestecului și separarea
unui precipitat roșu de oxid de cupru(1).



Zaharoza

Proprietăți
Substanță solidă, cristalizată, solubilă în apă, cu gust dulce. Se
topește la 185OC; încălzită peste această temperatură formează un
lichid galben-brun care prin răcire dă o masă solidă amorfă numită
caramel. Prin hidroliză acidă sau enzimatică zaharoza formează un
amestec echimolecular de glucoză și fructoză, numit zahăr invertit.
Este folosită exclusiv în alimentație, fiind total asimilabilă de organismul uman.

Activitate experimentală
Carbonizarea zaharozei
Se încălzesc într-o capsulă de porțelan 2-3 g de zahăr tos; când toată
masa de cristale s-a topit se oprește încălzirea și se lasă lichidul
format să se răcească. Rezultă, după răcire, o masă solidă, amorfă,
dură și cu aspect sticlos, de culoare galben-brun de caramel. Produsul
este foarte aderent la pereții capsulei și se îndepărtează numai prin
spălare cu apă fierbinte.
O bucată de zahăr cubic, ținută de un
clește pentru creuzete, se introduce direct în flacăra unei lămpi.
Zahărul se topește și se descompune fără să se aprindă (fără să ardă)
deși este substanță organică. Se răspândește un miros cunoscut de zahăr
ars.
Dacă pe bucata de zahăr cubic, înainte de a fi introdusă în
flacără, se presară puțină cenușă (scrum) de țigară, zahărul arde
liniștit, cu o flacără luminoasă și fără fum sau miros.

Amidonul
Hidroliza totală a amidonului
Se amestecă 1g amidon cu 5-6 ml apă; se agită bine și se lasă să se
depună. Se decantează lichidul de deasupra și se repetă operația de
două-trei ori. După ultima spălare suspensia de amidon este turnată
într-un pahar ce conține 50 ml apă care fierbe. Se formează o soluție
coloidală aproape limpede de amidon. Cu această soluție se fac
experiențele în continuare.
Într-o eprubetă curată se tratează 5 ml
soluție de amidon cu 2 ml reactiv Tollens și se încălzește ușor
(50-60oC) într-o baie de apă. Indiferent de durata încălzirii nu apare
oglinda de argint.
Într-o eprubetă curată se introduc 5 ml soluție
de amidon și 5-6 picături de acid sulfuric 20%. Se fierbe conținutul
eprubetei 3-5 minute după care se răcește la temperatura camerei. În
lichidul răcit se adaugă 2 ml reactiv Tollens și se încălzește pe baie
de apă. În scurt timp apare pe pereții eprubetei o oglindă de argint
mai mult sau mai puțin strălucitoare, datorată glucozei ce a rezultat
la hidroliza acidă a amidonului.

Reacția amidonului cu iodul
Se prepară o soluție de iod prin dizolvare a 2 g iod și 5 g iodură de potasiu în 100 ml apă.
Într-o eprubetă se introduc 2-3 ml soluție de amidon peste care se
adaugă o picătură de soluție de iod. Se obține o colorație albastră
persistentă caracteristică. La încălzirea amestecului culoarea albastră
dispare, dar la răcire apare din nou.










Celuloza
Este polizaharida cea mai răspândită în natură. Corespunde formulei
(-C6H10O5-)n în care n are valori cuprinse între 700-800 și 2500-3000.
Se obține în principal din bumbac, lemn, stuf și paie.
Proprietăți
Este o substanță solidă, amorfă, de culoare albă, insolubilă în apă sau
în solvenți organici, solubilă în hidroxid tetraaminocupric,
Cu(NH3)4(OH)2 (reactiv Schweizer).

Activitate experimentală
Dizolvarea celulozei
Soluția de hidroxid tetraaminocupric, denumită rectiv Schweizer sau
cuproxam, este cel mai vechi solvent al celulozei (1857). Ea se prepară
în felul următor: se dizolvă sulfat de cupru cristalizat în apă pentru
a obține o soluție cu concentrația 5%. Se adaugă o soluție de hidroxid
de sodiu 20% pentru precipitarea completă a hidroxidului de cupru (II).
Precipitatul obținut (de culoare albastru-verzui) se filtrează, se
spală de câteva ori cu apă distilată, se scurge bine și apoi se dizolvă
în soluție de hidroxid de amoniu 25% în exces. Se obține o soluție
clară de culoare albastru închis. Se conservă timp limitat (2-3
săptămâni).
Într-o eprubetă se pun 10 ml reactiv Schwaizer și se
adaugă 1 g de material celulozic (vată, tifon, hârtie de filtru, ață de
bumbac etc.). Cu ajutorul unei baghete se cufundă în lichid. În scurt
timp (1-2 minute) are loc dizolvarea completă. Din această soluție
celuloza se poate regenera (precipitat) prin acidulare cu acid acetic
30%. Pe acestă proprietate s-a întemeiat una din primele fabricații de
fibre artificiale, obținându-se un produs denumit mătase cupramoniu sau
mătase Bemberg.

Nitrarea celulozei
Într-o epribetă mai
largă se toarnă 4 ml acid azotic concentrat, la care se adaugă cu grijă
și sub agitare 8 ml acid sulfuric concentrat. Amestecul se încălzește
de la sine și este nevoie să fie răcit la temperatura camerei. În
amestecul nitrat rece se introduce 1 g de vată medicinală, cu ajutorul
unei baghete de sticlă. Se încălzește eprubeta pe o baie de apă la
60-70oC agitând mereu cu bagheta conținutul eprubetei. După 5 minute se
scoate vata cu ajutorul baghetei și se spală bine într-un curent de
apă. Se stoarce, apoi se usucă într-o într-o capsulă de porțelan pe o
baie de apă care fierbe. Nitratul de celuloză obținut se împarte, după
uscare, în două porțiuni.
O porțiune din produsul de nitrare al
celulozei se dizolvă în 2 ml acetonă. Se umflă treptat și apoi se
dizolvă, formând o soluție coloidală, vâscoasă, numită colodiu. Vărsat
pe o sticlă de ceas, după evaporarea solventului colodiul formează o
peliculă solidă.
Cealaltă porțiune din produsul de nitrare al
celulozei se introduce cu ajutorul unui clește pentru creuzete în
flacăra unui bec de gaz. Arde instantaneu cu mici explozii.
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului http://www.cslove.forumgratuit.ro
Chucky
CsL # VIP
CsL # VIP
avatar

Numarul mesajelor : 514
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 24/07/2008

MesajSubiect: Re: Zaharidele   Dum Oct 05, 2008 12:25 pm

super referat ... gg
Sus In jos
Vezi profilul utilizatorului
 
Zaharidele
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
CsLove.Tk :: Free Zone :: Referate Pt Scoala :: Chimie-
Mergi direct la: