CsLove.Tk
Doriti să reactionati la acest mesaj? Creati un cont în câteva clickuri sau conectati-vă pentru a continua.



 
AcasaSiteUltimele imaginiServereParteneriConectareÎnregistrare

 

 Preview referat "Ghetarii"

In jos 
2 participan?i
AutorMesaj
Dida
CsL # Administrator
CsL # Administrator
Dida


Numarul mesajelor : 1886
Varsta : 30
Localizare : pE cSloVE
Ce jok jucati : coUNTer-sTRiKe
Reputatie : 1
Puncte : 7
Data de inscriere : 14/04/2008

Preview referat "Ghetarii" Empty
MesajSubiect: Preview referat "Ghetarii"   Preview referat "Ghetarii" Icon_minitime1Lun Iun 09, 2008 12:01 am

GHEȚARII CONTINENTALI, se formează acolo unde linia zăpezilor este situată la o altitudine foarte mică. Cei mai mari doi ghețari continentali, unul care acoperă cea mai mare parte a Antarcticii și celălalt aproape întreaga Groenlandă, sunt numite platouri glaciare sau banchize. Platoul glaciar al Antarcticii acoperă peste 13 milioane km² și are grosimea maximă de 4,87 km. Suprafețele mai mici, ca cele din Islanda sau Norvegia, sunt numite calote glaciare.

Cea mai mare calotă glaciară din Europa este în Islanda și acoperă aproximativ 19500 km². socotesc drept granița limită zonei de ghețuri plutitoare. În jurul Antarctidei, gheața de pe continent se prelungește mult în apele Oceanului Planetar, formînd o platoșă relativ unitară, înaltă pînă la 90 m, numită banchiză, de la care se rup mari blocuri de gheață numite aisberguri, care, datorită curenților de apă oceanici, plutesc în largurile oceanului. Ghețarii din Groenlanda, Antarctica și Antarctida transportă anual cantități imense de gheață în mări.

GHEȚARII MONTANI, se formează la altitudini mari, unde temperatura în cursul anului este sub 0 grade C. Ghețarii de vale sunt forme de relief mai mici. Antarctida reprezina singurul contintent acoperit aproape în întregime de gheață, cu excepția unei suprafețe de uscat foarte reduse (2500 km²) care reprezintă numai 0,02% din întinderea lui totală. Continentul nu are granițe precise și bine stabilite, unii cercetatori deplasează încet în josul văilor montane.


Un ghețar reprezintă o masă enormă de gheață persistentă, formată în regiunile polare (vedeți, ghețar continental și ghețar de calotă) și alpine (ghețar alpin), care, sub influența gravitației, se deplasează lent în lungul văilor sau pe pante.Din ghețarii continentali adiacenți mărilor și oceanelor se desprind continuu porțiuni întinse, devenind ghețari plutitori, cunoscuți sub denumirea de aisberguri.

Formarea sau topirea ghețarilor produce glacioeustatism.

Formare

Ghețarii se formează în regiuni unde ninge tot timpul anului și masa mare de zăpadă rezultată nu se poate topi. Prin acumularea unei cantități suficient de mare de zăpadă, se produce un fenomen de transformare sau metamorfozare a acesteia. Zăpada proaspăt căzută este afânată cu cristale mici de gheață și goluri mici de aer, dar straturile mai profunde sunt comprimate de greutatea straturilor superficiale de zăpadă.

În decursul anilor, masa de zăpadă, căreia i se adaugă continuu alte straturi, suferă o transformare lentă devenind progresiv mai densă, cu cristale mai mari de gheață. Comprimarea în continuare a straturilor inferioare produce a mărire mai accentuată a densității, care produce structura caracteristică a ghețarului. Acesta, ajuns la o anumită masă critică, va începe să se deplaseze lent, dar semnificativ în timp, sub acțiunea greutății sale determinând fisuri sau crăpături profunde în propria sa structură.

Structura topografică a reliefului determină viteza de deplasare și forma ghețarului. Dacă panta este suficient de accentuată, apare o așa-numită limbă a ghețarului, care este partea acestuia care determină "curgerea" sau alunecarea sa. În decursul curgerii sale, ghețarul exercită o puternică acțiune de eroziune a formei de relief pe care o străbate. Tot ceea ce ghețarul transportă în decursul alunecării sale devine parte a sa. Astfel materialele ca fragmente de roci transportate sunt numite morene.
Sus In jos
CsL # Alex
CsL # Fost Administrator
CsL # Fost Administrator
CsL # Alex


Numarul mesajelor : 8080
Varsta : 29
Localizare : Otopeni
Joburi/Distractii : Plimbari si PC
Ce jok jucati : CS si FIFA
Reputatie : 0
Puncte : 0
Data de inscriere : 20/04/2008

Preview referat "Ghetarii" Empty
MesajSubiect: Re: Preview referat "Ghetarii"   Preview referat "Ghetarii" Icon_minitime1Vin Iun 27, 2008 5:34 pm

pff....e mijto iarna
Sus In jos
http://www.cslove.forumgratuit.ro
 
Preview referat "Ghetarii"
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Despre Preview referat "Ghetarii"
» Preview referat "Importanta elementelor retelelor trofice - eseu"
» Preview referat "Lacurile glaciare din Retezat-Godeanu"
» Preview referat "Nectarul - Siguranta alimentara si nutritie umana"
» Preview referat "Lacurile glaciare din muntii Rodnei"

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
CsLove.Tk :: Free Zone :: Referate Pt Scoala :: Geografie-
Mergi direct la: